Najlepsze przepisy Thermomix

październik 14, 2021

Lubisz pyszne, zdrowie i sycące obiady, których przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut? Świetnie, w takim razie ten artykuł jest dla Ciebie! Dowiedz się jak przyrządzić pyszne zupy krem i inne dania główne w urządzeniu Thermomix, które stało się królem dobrze zorganizowanej kuchni.

Czym jest Thermomix?

Thermomix to uniwersalne urządzenie kuchenne, które zyskało sławę dzięki swojej wyjątkowej wszechstronności. Nadmiar obowiązków, szybkie tempo życia i mało czasu na przygotowywanie posiłków przestaje być wymówką dla zdrowego odżywiania.

Thermomix łączy w sobie funkcje aż 12 różnych urządzeń. Dzięki temu przyrządzanie pysznych i zdrowych posiłków jest szybkie i łatwe. 

Na rynku dostępnych jest kilka modeli tego urządzenia. Najnowszy model z 2014 roku jest oczywiście najlepiej wyposażony i wyróżnia się innowacyjnymi funkcjami.

Dużą zaletą Thermomixa jest możliwość zapisu ustawień czasu i temperatury. Jeśli przyrządzamy ten sam posiłek po raz kolejny, nie musimy się martwić, że pomylimy ustawienia. Thermomix pozwala na szybkie przygotowanie pysznych i zdrowych posiłków dla całej rodziny.

Najlepsze przepisy Thermomix

Czy to możliwe, aby w 15 min przygotować niesamowicie pożywny, smaczny i zdrowy obiad? Jak najbardziej. Thermomix to urządzenie, które właściwie robi obiad samo.

Jest to także świetna opcja dla osób, które uwielbiają kuchenne eksperymenty. Oto najlepsze przepisy Thermomix. 

Pyszne i zdrowe śniadanie, czyli naleśniki z Thermomix

Marzysz o pysznych naleśnikach ze słodkimi dodatkami na śniadanie? Przygotowanie ciasta naleśnikowego z Thermomixa jest błyskawiczne.

Możesz przygotować je w sposób tradycyjny lub stosując zdrowe zamienniki zwykłej, pszennej mąki i jaj. Nietolerancja glutenu i nabiału nie musi odbierać Ci całej przyjemności z jedzenia.

Wystarczy, że do zrobienia pysznych naleśników z Thermomixa wybierzesz mąkę ryżową, kukurydzianą lub gryczaną. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub nie tolerujesz jaj, możesz zastąpić je siemieniem lnianym, płatkami owsianymi lub bananem. Thermomix przygotuje za Ciebie ciasto, a jedyne co pozostaje Ci, to wylać je za rozgrzaną patelnię.

Naleśniki możesz podawać z całą masą różnych dodatków. Na śniadanie idealnym wyborem będzie masło orzechowe, dżem owocowy lub serek homogenizowany.

 

Makaron z krewetkami na szybko

Danie główne w 15 minut? Brzmi jak marzenie, prawda? Od teraz jest ono całkowicie realne. Pyszny, zdrowy i nieco wykwintny makaron z krewetkami przygotujesz błyskawicznie.

Wystarczy ugotować ulubiony makaron. Do tego dania poleca się charakterystyczny makaron chiński. Pietruszkę wrzucamy do naczynia miksującego.

Następnie na dno naczynia wlewamy oliwę i dorzucamy cebulkę i papryczki chili. Po kilku minutach dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy całość kilka minut. Do naczynia miksującego dodajemy kilka pokrojonych pomidorów, posiekaną wcześniej pietruszkę, sól, pieprz i ewentualnie odrobinę śmietanki.

Dusimy kilka minut, a następnie dodajemy makaron. Mieszamy całość i gotowe!

Zupa krem z Thermomixa

Thermomix to urządzenie, które podbiło serca młodych i zapracowanych mam. Każdemu rodzicowi zależy na tym, aby jego pociecha zdrowo się odżywiała. Kupowanie gotowych dań w słoiczkach dla dzieci powinno zatem być rozwiązaniem na naprawdę trudne dni.

Przygotowanie pożywnej zupy krem dla malucha jest dziecinnie proste. Jedyne co musisz zrobić, bo włożyć do urządzenia wszystkie niezbędne składniki, a zupa krem ugotuje się i zmiksuje się sama, bez Twojej pomocy. Najbardziej podstawową zupą dla dzieci jest ta, na bazie warzyw i delikatnej piersi z kurczaka lub indyka. Z warzyw idealnie nadadzą się ziemniaki, marchew, pietruszka oraz seler.

Oprócz tego, jedyne co musisz dodatkowo przygotować to woda i odrobina tłuszczu (może to być kawałek masła lub odrobina oliwy z oliwek). Włóż wszystkie składniki do naczynia, ustaw funkcję urządzenia i pozwól, że zupa krem zrobi się sama.

Warzywne burgery z batatów

Burgery kojarzą nam się z niezdrowym i szybkim jedzeniem. Rzeczywiście, pierwotnie burgery były typowym fast foodem, ale obecnie dostępnych jest mnóstwo przepisów na przyrządzenie ich zdrowej wersji.

Ciekawą propozycją jest batat, który z powodzeniem może zastąpić mięsny kotlet. Jest to opcja nie tylko dla wegan, ale także dla tych, którzy dbają o zachowanie zdrowej i szczupłej sylwetki. Do naczynia miksującego wystarczy wrzucić pokrojone w kostkę bataty i ćwiartki cebuli.

Po ich rozdrobnieniu dodajemy jajko, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz mąkę ryżową. Do całości można także dodać babkę jajowatą, która jest prawdziwą skarbnicą minerałów i witamin. Po rozdrobnieniu wszystkich składników całą masę przyprawiamy solą, curry i słodką sproszkowaną papryką.

Następnie formujemy płaskie, okrągłe kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Burgery możemy podawać na liściu sałaty z dodatkiem świeżych warzyw i odrobiną sosu jogurtowego.

 

Makaron chiński z Thermomixa w 15 minut

Funkcjonalność Thermomixa z pewnością docenią także miłośnicy kuchni azjatyckiej. Połączenie chińskiego makaronu z imbirem, czosnkiem i limonką to prawdziwa gratka dla każdego, kto uwielbia orientalne smaki. Przyrządzenie orientalnego dania z chińskim makaronem i warzywami w Thermomixie jest dziecinnie proste. Wystarczy wrzucić do naczynia miksującego odrobinę orzechów arachidowych, które nadadzą potrawie niesamowitego aromatu.

Następnie rozdrabniamy imbir, czosnek i pozbawioną pestek papryczkę chili. W międzyczasie zagotowujemy makaron chiński. Następnym krokiem jest pokrojenie marchwi, papryki czerwonej oraz pora w słupki i przełożenie ich do naczynia miksującego wraz z odrobiną sosu sojowego, miodu i oleju sezamowego. Do całości dodajemy ugotowany makaron i dusimy przez kilka minut.

Gotowe danie posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami arachidowymi i skrapiamy odrobiną soku z limonki.

Falafel – orientalny przysmak wegan

Falafel to podstawa kuchni arabskiej. Wegański kotlecik z ciecierzycy od kilku lat podbija jednak polskie restauracje. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, ale należy pamiętać o namoczeniu ciecierzycy na noc przed przygotowywaniem posiłku.

Ciecierzyca jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych, dlatego powinniśmy po nią sięgać jak najczęściej, nawet jeśli nie jesteśmy na diecie wegańskiej. Namoczoną przez noc ciecierzycę z dodatkiem cebuli, natki pietruszki i przypraw wystarczy przełożyć do urządzenia miksującego. O intensywności smaku falafeli decydują przyprawy. Podstawą jest oczywiście kmin rzymski.

Oprócz tego dodajemy cynamon, kolendrę, imbir oraz gałkę muszkatołową. Z powstałej masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które następnie smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Falafel podajemy z dodatkiem warzyw i hummusu. 

 

Szybkie polędwiczki dla miłośników mięsa

Teraz coś dla miłośników delikatnej wieprzowiny z nutką orientalnego smaku. Zaczynami od rozdrobnienia w naczyniu miksującym imbiru, czosnku i papryczki chili. Następnie ściągamy całość na dno i smażymy z dodatkiem oleju przez 3 minuty.

W międzyczasie kroimy polędwiczkę wieprzową na całe kawałki i wrzucamy ją do kielicha. Smażymy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy do mięsa sos sojowy oraz ćwiartki cebuli.

Po kilku minutach do kielicha dokładamy małe różyczki kalafiora, odrobinę zielonego groszku i sos terijaki (opcjonalnie może być miód). Na koniec całość przyprawiamy sosem ostrygowym, mieszamy i gotowe. Pyszne i zdrowe danie z orientalną nutą w zaledwie kilkanaście minut.

 

Dla miłośników szparag i sosu holenderskiego

Co prawda sezon na szparagi już się skończył, ale warto znać ten przepis, aby zaskoczyć swoich najbliższych pysznym daniem w kolejnym sezonie. Mowa o szparagach z sosem holenderskim.

Niektórzy na samą myśl o przyrządzeniu sosu holenderskiego dostają gęsiej skórki. Inni nawet nie próbują z obawy przez niepowodzenie. Na szczęście jest Thermomix, który przygotuje taki sos właściwie bez Twojego udziału.

Zaczynamy od wbicia jajek w natłuszczone silikonowe foremki i ułożenia szparag w górnej części nakładki Varomy. Włączamy funkcję gotowania na parze. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy nakładkę Varomy z gotowymi jajkami i szparagami.

Do kielicha wkładamy motylek i wlewamy sok z cytryny, żółtko oraz sól i pieprz. Całość ubijamy przez 4 minut, ale w drugiej minucie ubijania przystępujemy do powolnego wlewania roztopionego masła. Do przygotowania sosu, szparagi i jajka przekładamy na talerz, a całość dania polewamy pysznym sosem holenderskim, którego przygotowanie w Thermomixie jest dziecinnie proste. 

Thermomix – czy warto inwestować w to urządzenie?

Thermomix nie jest tanim urządzeniem, ale jego funkcjonalność sprawia, że zdecydowanie jest ono warte swojej ceny. Dzięki temu urządzeniu możemy przygotowywać pyszne i zdrowe posiłki dla całej rodziny w zaledwie kilkanaście minut. Możemy też przygotowywać potrawy, które do tej pory nie udawały nam się przy użyciu tradycyjnych sposobów.

 

Komentarze: