Jaką kawę wybrać?

wrzesień 06, 2022

Każdy miłośnik kawy z pewnością ma swoje ulubione gatunki i marki. Początkujący mogą mieć nieco więcej problemów ze znalezieniem tej, która po prostu uwiedzie ich smakiem i zapachem. W sklepach też znaleźć można bardzo różne propozycje, a praktyka pokazuje, że nie jest wszystko jedno, po jaką kawę się sięgnie, w jaki sposób się ją przygotuję i jak się pić ją będzie. Na tym tle odpowiedź na pytanie, jaka kawa jest najlepsza, wydaje się niemożliwa.

Popularne smaki

Warto w poszukiwaniu odpowiedniej kawy z explosia.pl pamiętać o kilku zasadach. To pozwoli dopasować napój do swoich potrzeb i możliwości, preferencji smakowych oraz tego, jakim sprzętem się dysponuje. Dlatego też pochodzenie ziaren, sposób ich palenia oraz proporcje w mieszankach będą mieć kluczowe znaczenie. Kawa, która jest uprawiana w Ameryce Środkowej, będzie zachwycać nieco owocowym smakiem o delikatną kwasowością. Natomiast ta z Ameryki Południowej jest słodka, gęsta i ma posmak karmelu lub miodu. Regiony afrykańskie wypuszczają na świat kawę z nutami kwiatowymi i owocowymi, a azjatyckie wyróżniają się drzewnymi i ziemnymi nutami oraz niską kwasowością.

Arabica czy Robusta?

Wśród gatunków kawy najczęściej wymienia się Arabicę i Robustę. Ta pierwsza ma delikatny smak i niską kwasowość i dlatego najczęściej jest wybierana do domów i kawiarni. Natomiast Robusta rośnie w ostrzejszym klimacie, a tym samym jest bardziej kwaśna i momentami nawet gorzka. Na sam smak oczywiście wpływać będzie też stopień wypalenia. W sklepach znaleźć można kawę jasno, średnio i mocno. Ta pierwsza sprawdzi się w przelewowych metodach ma parzenia, a te kolejne będą doskonałe do klasycznej kawiarki french pressie czy w ekspresie ciśnieniowym. Tu zdecydowanie poziom mocy oraz oczywiście zawartość kofeiny będą grać pierwsze skrzypce. Metoda palenia kawy pozwala wydobyć z niej także więcej „mocy”, czyli naszej ukochanej kofeiny.

Jak znaleźć tę idealną?

Amatorzy kawy z dużą uważnością wybierają ulubione aromaty i potrafią docenić smak doskonałego napoju. By dojść do tej wprawy, potrzebne jest eksperymentowanie, sięganie po różnego rodzaju propozycje, by zapoznać się z różnorodnością smaków. Tym samym można dopasować ten optymalny dla siebie. Tu ciężko jest bowiem określić, która marka czy gatunek będą strzałem w dziesiątkę. Preferencje są indywidualne i też często ewoluują. I tak jak na rynek wchodzą kolejne urządzenia czy mniej lub bardziej zaawansowane sposoby przygotowywania kawy, tak też można stele odkrywać bogactwo smaku zamknięte w aromatycznych ziarnach.

Komentarze: